Nieuws

Appelmoes

September 2019

In de directe omgeving heeft de gemeente Zwartewaterland appel- en perenbomen geplant en de tijd is rijp! Vandaag met de kinderen 15 kilo appels geplukt die zij mee naar huis hebben genomen om samen met de ouders appelmoes of appeltaart te maken.

Gastouder Hasselt apples plukken

 

De parachute

September 2019

Sinds vandaag een kleurenparachute in mijn opvang om met de kinderen heerlijk te bewegen.

Gastouder Hasselt parachute

 

Muziekkwartier

Mei 2019Muziekkwartier

In 2019 heb ik de training Muziekkwartier gevolgd. Deze training werd ontwikkeld en gegeven door Félice van der Sande, ook bekend als docent Muziek op Schoot / Muziek in de Zwangerschap, dirigent, arrangeur, schoolmusicus en muzikant.

Muziek in de gastouderopvang betekent zingen, muziek maken en bewegen op muziek met de allerjongste kinderen van nul tot vier jaar. Muziekkwartier staat voor spelend leren: jonge kinderen leren door te spelen. Door het spel ontdekken ze, oefenen ze en hebben ze plezier in wat ze kunnen. Die wil om te spelen en te leren is er van nature.

Muziek maakt mijzelf al vrolijk en blij. Maar ik zie dat ook bij de kinderen. Het is leuk om elke dag met de kinderen Muziekkwartier te doen. Niets is verplicht en het kan met alle opvangkinderen, zelfs de allerkleinsten zitten er in hun wipstoeltjes bij.

Muziekkwartier raakt veel ontwikkelingsgebieden van het kind. We zingen, we oefenen klanken en woorden, we bewegen met het hele lichaam. Ook de sociale ontwikkeling is daarbij een aspect. Als kind, maar ook als groep door het kijken, nadoen en durven.

We doen nu elke morgen Muziekkwartier en ik zie dat de opvangkinderen al vanaf de tweede keer bij het horen van het begroetingslied spontaan in een kring gaan zitten en er bij betrokken zijn.

Begroetingslied gastouder Hasselt

 

Grasmaaien

Mei 2019

Het is mooi weer dus zijn wij er op uit gegaan. De boeren zijn druk in de weer en maaien het land.

grasmaaien gastouder hasselt

De werkmannen

April 2019

"Dag werkmannen. Gaan jullie maar naar huis. Wij maken de klus wel af ...."

Werkmannen bij Gastouder Hasselt

 

Sneeuw ......... code geel?

Januari 2019

Ondanks de weersvoorspellingen is er vandaag weinig sneeuw gevallen. Wat er buiten aan sneeuw te vinden was hebben we in een emmer gedaan. Daarna konden wij er binnen mee spelen.

sneeuw bij Gastouder Hasselt

Sneeuw smelt en wordt water..... Wat er buiten gebeurt ontdekken we nu spelenderwijs binnen.

 

Een huis voor Harry

Januari 2019

Een huis voor HarryHet prentenboek "Een huis voor Harry" van Leo Timmers is verkozen als prentenboek van het jaar 2019 en staat centraal tijdens de nationale voorleesdagen van 23 januari t/m 2 februari 2019.

De zwaarlijvige kater Harry is een echte huiskater en gaat liever niet naar buiten, binnen is het veiliger. Tot vlinder Vera hem vraagt om tikkertje te spelen. Dat wil hij wel, maar .... hij raakt haar kwijt. Hij weet niet meer waar hij is. Hoe vindt hij de weg terug naar huis?

vuilnisbakken uit Een huis voor HarryIllustratie uit “Een huis voor Harry”, Leo Timmers, Querido, 2017

Gelukkig ontmoet Harry katten die hem de weg wijzen naar Vera en op speelse wijze wordt de weg naar huis gevonden.

Naast voorlezen zal Gastouder Hasselt in januari ook de kleur- en knutselwerkjes van de kinderen op kater Harry afstemmen.

 

Kerst

December 2018

Dit jaar leren wij het liedje "Maria schrik niet, schrik niet, schrik niet. Wat ik vertel is juist heel fijn. Jij krijgt een kleine baby die Zoon van God zal zijn". En wij hebben de kerststal gekleurd:

Kerst 2018

en we hebben in een tuincentrum de lampjes en sterretjes bewonderd

Kerst 2018 Hasselt

Sinterklaas

November 2018

De voorbereidingen voor het volgende feest zijn al in volle gang:

Sinterklaas bij Gastouder Hasselt

Lampionnen

November 2018

We zijn er klaar voor! De kinderen hebben hun eigen lampion geknutseld en kunnen binnenkort mee met de lampionnenoptocht in Hasselt.

Lampion maken bij Gastouder Hasselt

 

Warmterecords

Oktober 2018

Het heeft er alle schijn van dat de warmterecords in 2018 ook leiden tot buitenspeelrecords bij Gastouder Hasselt. Op 16 oktober een blotevoetenmiddag in de achtertuin en lekker met zand en water gespeeld.

Buiten spelen bij Gastouder Hasselt

Herfst

Oktober 2018

De liedjesplaat voor de volgende week is klaar. We gaan een liedje leren over de herfst en ook "Op een grote paddenstoel". Blaadjes, paddenstoelen, egels tekenen, maar ook zoeken en allemaal in het echt bewonderen in het Staphorsterbos.

Het wordt alweer een leuke week voor de kids en mij!

Herfst 2018

Op naar het Staphorsterbos

Staphorsterbos 2018

Kinderboerderij

September 2018

Op deze prachtige herfstdag met de kinderen naar de kinderboerderij in Zwolle geweest. Wij hebben daar fijn gespeeld, de koe gemolken en de marmot geaaid.

Naar de kinderboerderij met Gastouder Hasselt

 

Baby

September 2018

Af en toe gebeurt het dat een opvangkindje een nieuw broertje of zusje krijgt. Ook nu is er weer één in aantocht. Leuk om met de kinderen stil te staan bij de verzorging van baby's en weer een nieuw lied aan te leren:

Baby 

 

Koningsdag 2018

April 2018

De voorbereidingen voor Koningsdag zijn in volle gang. De kinderen doen spelletjes, verkleden zich als koning en koningin en leren zelfs een couplet van het Wilhelmus!

Koningsdag 2018 bij Gastouder Hasselt

 

Voorjaar 2018

Maart 2018

Genieten van het voorjaar en dus met de kinderen naar boer Pelleboer gegaan. Genoten van al die dieren! We zijn tussen de koeien doorgelopen en hebben ook de lammetjes de fles gegeven.

voorjaar 2018 bij gastouder Hasselt

 

Groenten en fruit zijn gezond

Februari 2018

Deze maand is mijn thema groenten en fruit. Dit keer met onze acht vrolijke vriendjes van de Lidl. We zingen liedjes daarover en gaan ook op bezoek bij de Groentemannen in Zwartsluis.

groenten en fruit

Elke dag eten de kinderen in mijn opvang fruit. Maar het is ook leuk om met fruit te spelen:

groenten en fruit2

 Ook hebben we met klei groenten en fruit nagemaakt.

groenten en fruit bij Gastouder Hasselt

Gelukkig nieuwjaar!

Januari 2018

Wij knallen met vuurwerk het nieuwe jaar in ......

Nieuwjaar bij Gastouder Hasselt

 

Advent en Kerst

December 2017

De kinderen zijn bezig geweest met het knutselen van een kerststalletje, gemaakt in een eierdoos gevuld met hooi. Alle figuren: Jozef, Maria, het kindje Jezus, de engelen, de wijzen uit het oosten met hun kado's en de dieren werden geknipt, gekleurd en in de doos geplakt. Door de kinderen werd ook een zelfgemaakte adventskaars mee naar huis genomen.

kerst 2017 bij Gastouder Hasselt

 

Edukans schoenmaatjes

14 december 2017

Ook dit jaar hebben wij weer meegedaan met de actie Edukans Schoenmaatjes.

De kinderen uit mijn gastouderopvang en andere belangstellenden hebben een schoenendoos versierd en gevuld met schoolspullen, toiletartikelen en speelgoed. Deze dozen zijn bestemd voor leeftijdsgenootjes in ontwikkelingslanden. Zo wordt een simpele schoenendoos een onvergetelijk kado!

edukans gastouder hasselt 2017

Maar liefst 33 schoenendozen zijn nu uit Hasselt onderweg naar kinderen op scholen, in weeshuizen, vluchtelingenkampen en opvangcentra voor straatkinderen in Afrika en Oost-Europa. 

Edukans Schoenmaatjes werkt samen met lokale partnerorganisaties uit de verschillende landen. Zij zullen daar de dozen uitdelen. Nieuw aan deze actie is de mogelijkheid om geïnformeerd te worden door welk kind en in welk land de doos is ontvangen.

Iedereen bedankt!

 

Paddestoelen zoeken

16 oktober 2017

Op deze mooie herfstdag met de kids naar het bos geweest.

met gastouder hasselt paddestoelen zoeken in het bos

Paddestoelen in alle soorten en maten

Paddestoelen zoeken met gastouder hasselt

Eerste herfststorm

13 september 2017

Vandaag de eerste herfststorm. En wat doen we dan? Blijven we binnen bij de kachel zitten? Nee, lekker naar buiten in de plassen stampen,

herfst, lekker naar buiten

 

Herfststorm Gastouder Hasselt

vliegeren en afgewaaide appels zoeken.

Herfst 2017

 Herfst 2017 Gastouder Hasselt

 

Modderdag 2017

Juni 2017

Vies worden mag op Modderdag. Vandaag weer veel plezier gehad met de kinderen. Lekker lopen door het water, de modder en blad. Weer een ervaring rijker!

Modderdag 2017

 

Hygiëne

Maart 2017

Het thema voor de komende tijd is hygiëne met onder meer verzorging en tandenpoetsen.

tandenpoetsen

Eerder al begonnen met haren knippen en kammen.

Haren kammen bij gastouder Hasselt

Haren knippen bij gastouder Hasselt

Naar buiten

Januari 2017

Vandaag met de kids vogelvoerplaatsjes gemaakt. Het was weer een leuke doe-activiteit met gebruik van eenvoudige materialen: wc-rolletjes, stokjes van vuurwerkpijlen, vet, zaad en een touw.

Hoe leuk!  Vogels, opvangkinderen en gastouder blij

Gastouder vogelvoerplaatsje

Winterweer

Al een paar dagen genieten wij van prachtig winterweer. Kids warm aangekleed en er lekker op uit met de bolderkar. En dat allemaal vlak bij mij in de buurt!

Met opvangkinderen naar buitenGastouder Hasselt 11 januari 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

naarbuiten

Nieuw jaar

Januari 2017


Gastouder Hasselt getallen

Het nieuwe jaar beginnen we onder andere met het KiKi-thema cijfers en tellen.

Vandaag wat leuke spulletjes rond dit thema aangeschaft en volgende week van start!

Daarnaast een Wobbel. Dit is een balansbord dat balans en evenwicht stimuleert.

Is het een schommel, een brug, een winkeltje, een hut, een opstapje, een racebaan, een loungestoel of toch de rug van een olifant? De Wobbel verleidt tot beweging en spel in huis.

 

Verkeer en vervoer

Augustus 2016

Bussen, vrachtauto's, het krijgt altijd de warme aandacht van de kinderen. Maar ja, wat wil je als chauffeurs vriendelijk naar je toeteren.

 

 

Veilig vervoer van de kinderen

juni 2016

Om wat grotere afstanden te overbruggen, bijvoorbeeld naar een kinderboerderij, beschik ik nu over een prachtige zevenpersoons auto, voorzien van goedgekeurde kinderzitjes voor verschillende leeftijden.

Gezinsauto

 

Kom mee naar buiten

Als het even kan lekker buiten zijn met de kinderen

kom mee naar buiten.jpg

 

Kiki

januari 2016

In januari 2016 ben ik door het Veelzijdig Voorschools Educatieprogramma Kiki Kiki
(Kansen in kinderen) gecertificeerd als erkend gastouder. 

Zie elders op deze website een verdere uitleg over het VVE Kiki.

 

Schoenmaatjes

december 2015 UPDATE

De schoenendozen zijn onderweg! Door de kinderen en andere enthousiaste mensen zijn de dozen versierd en gevuld. In totaal zijn er 14 dozen verzonden en onderweg om uitgedeeld te worden aan kinderen die in heel andere omstandigheden dan wij moeten leven.

Iedereen bedankt!


schoenmaatjes.jpg 

oktober 2015

Tot aan de kerstvakantie gaan de opvangkinderen een schoenendoos versieren en vullen met schoolspullen, toiletartikelen en speelgoed. De dozen zijn bestemd voor leeftijdsgenootjes in ontwikkelingslanden. Zo wordt een simpele schoenendoos een onvergetelijk cadeau!

De schoenendozen gaan naar kinderen op scholen, in weeshuizen, vluchtelingenkampen en opvangcentra voor straatkinderen.

Zij vinden zo’n cadeau erg bijzonder! De schoolspullen uit de schoenendoos helpen de kinderen op school en geven hen een betere toekomst.

Het project is een initiatief van Edukans Schoenmaatjes.

Als de schoenendozen klaar zijn maken zij een verre reis per vrachtauto of boot naar de verschillende uitdeellanden. De gevulde schoenendozen gaan naar kinderen in Ghana, Kenia, Malawi, Oeganda, Albanië, Libanon, Moldavië en Irak. Edukans Schoenmaatjes werkt samen met lokale partnerorganisaties uit de verschillende landen. Zij delen daar de dozen uit. 


edukans.jpg 

 

Nieuwe materialen

Juni 2015

Door Gastouder-Hasselt zijn verschillende nieuwe kinderopvangmaterialen aangeschaft. Voor de jongste kinderen is er nu een duoslaper.


duoslaper gastouder hasselt

Deze duoslaper voldoet aan de wettelijke eisen zoals die zijn vastgelegd in de Warenwetregeling nadere eisen kinderbedden en -boxen kinderopvang en per 1 januari 2016 zijn ingegaan.

Voor jong en oud is er een bolderwagen die door de kinderen met gejuich is begroet. Inmiddels zijn de eerste kilometers met groot plezier afgelegd. 


bolderkar gastouder hasselt

 Genoeg plek voor zes kinderen en twee aparte zitjes voor de allerkleinsten.


bolderkar gastouder hasselt

 

email sitemap home
gastouder kinderopvang | Ritie Veening-Koopman | Zicht 6, 8061MS Hasselt | 0603740220070